Rensningsanlægget i Hirblingen udstyres med seks skrueblæsere fra KAESER.

Effektive skrueblæsere og optimeret ventilation reducerer strømforbruget

Spildevandssammenslutningen i Schmuttertal har truffet beslutninger med henblik på fremtiden. I løbet af en hovedsanering af rensningsanlægget i Hirblingen blev der installeret seks KAESER-skrueblæsere til ventilation af aktiveringsbassinet. Dermed reduceres energiforbruget markant.

De vigtigste medarbejdere i det mekanisk-biologiske rensningsanlæg i Hirblingen er små. Sågar så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Der er tale om mikroorganismer. De arbejder døgnet rundt i aktiveringsbassinet med at rengøre områdets husholdnings- og industrispildevand.

Men for at det lykkes, tilføres der trykluft til det mekanisk forrensede vand i aktiveringsbassinet i form af fine bobler. Bakterierne og mikroorganismerne, der er indeholdt i aktivslammet, har brug for ilt for at kunne nedbryde de organiske affaldsstoffer. Derudover binder mikroorganismerne de fine affaldsstoffer til mudderflager, som udskilles i den efterfølgende rensning. 

Forsyning af mikroorganismerne i aktiveringsbassinet med ilt.
For at mikroorganismerne har tilstrækkelig ilt, tilføres der trykluft i aktiveringsbassinet i form af fine bobler.

Mellem 24 og 30 % af et rensningsanlægs energibehov skyldes den energiintensive trykluftproduktion til aktiveringsbassinet. Et rensningsanlægs energieffektivitet afhænger dermed væsentligt af konstruktionen af aktiveringsbassinerne og deres ventilationssystem. Et faktum, som spildevandssammenslutningen i Schmuttertal havde øje for ved saneringen i Hirblingen.

"I de sidste år blev der gennemført flere optimeringsforanstaltninger på rensningsanlæggets område", forklarer Martin Schwab, driftsleder for rensningsanlægget i Hirblingen. "Ud over konstruktionen af et tredje efterrensningsbassin og den nye opførelse af et andet overløbsbassin til regnvand blev der frem for alt fokuseret på at forstærke ventilationsanordningerne i de eksisterende aktiveringsbassiner. De gamle blæsere havde været i drift i mere end 30 år. Af energetiske grunde skulle de udskiftes."

Seks EBS-skrueblæsere fra KAESER KOMPRESSOREN.
Driftsleder Martin Schwab er meget tilfreds med EBS-skrueblæserne fra KAESER.

Store energibesparelser

Seks KAESER-skrueblæsere EBS 410 L SFC med 45 kW motor udfører nu deres arbejde ved aktiveringsbassinerne for 650 mbar. Ud over den høje energieffektivitet var det brede reguleringsområde også afgørende for at vælge KAESER. "I mange rensningsanlæg genereres den påkrævede trykluft ved hjælp af ineffektive blæsere, som har stort optimerings- og dermed strømbesparelsespotentiale", forklarer Peter Werhahn, produktmanager for blæsere hos KAESER KOMPRESSOREN. "Vores skrueblæsere er yderst effektive over et bredt volumenstrømområde. Den uovertrufne virkningsgrad giver besparelser på op til 35 % sammenlignet med traditionelle blæsere."

Ud over at skifte til mere effektive anlæg er styringen af dem og deres dimensionering også vigtig for rensningsanlæggets energieffektivitet. Derfor har alle KAESER-skrueblæsere den integrerede styring SIGMA CONTROL 2. Det står for effektiv styring og overvågning af drifts- og tilstandsdataene – og det i realtid. Ved hjælp af den kontinuerlige registrering af driftsparametrene opnås der en omfattende overvågning af anlæggene. Dermed forhindres stilstandstider pålideligt.

Energibesparende drift med EBS-skrueblæsere fra KAESER.
I Hirblingen sørger seks KAESER-skrueblæsere i serien EBS for en energibesparende drift.

Rentabilitet, der betaler sig

EBS-skrueblæserne blev udstyret med en frekvensomformer. Den sikrer en variabel tilpasning af volumenstrømmen til processens behov ved hjælp af omdrejningstalsregulering. Det sparer også strøm og dermed penge.

Derudover har typen af luftindgang i aktiveringsbassinet en væsentlig indvirkning på effektiviteten. Det er også en grund til, at de gamle tårnventilatorer blev udskiftet med pladeventilatorer i forbindelse med hovedsaneringen. Trykventilatoren med fine bobler er placeret på bassinets bund og fordeler trykluften som fine bobler over en stor flade i bassinet. Ilttilførslen pr. kilowatttime strøm øges dermed, og som følge deraf reduceres strømforbruget med yderligere 10 til 30 % afhængigt af anlægget.

Takket være de energibesparelser for hele anlægget på op til 45 %, der allerede var forventet, kunne saneringsprojektet gennemføres med støttemidler: Spildevandssammenslutningen i Schmuttertal modtog en meddelelse om støtte fra det tyske ministerium for miljø, naturbeskyttelse og nuklear sikkerhed på cirka 30 % af det samlede beløb til fornyelsen af ventilationsanlægget til aktiveringsbassinerne.

"Saneringen er et bæredygtigt skridt mod fremtiden", betoner driftsleder Martin Schwab. "Med skrueblæserne fra KAESER er vi nu stillet optimalt med hensyn til ydelse og energibesparelser.“