Hvordan kan du reducere din CO2-udledning?

Virksomheder som klimabeskyttere

Klimaneutralitet, drivhusgasser, CO2-certifikater, økostrøm, klimaændringer, energieffektivitet. De er alle begreber, der får større og større betydning, især for virksomheder. Et firmas økologiske image bliver i stigende grad til firmaets reklameskilt.

Men hvad ligger der bag? Hvilke forholdsregler kan der tages, og hvordan påvirker dit bidrag til reduktionen af CO2-udledningen din virksomhed? I vores blogindlæg giver vi dig svar på disse spørgsmål.

Begræns den globale opvarmning betydeligt til under 2 °C. Det er målet for Paris-aftalen om klimabeskyttelse. Dette skal opnås ved hjælp af en stadigt stigende reduktion af drivhusgasser. Klimaneutralitet betyder den maksimale sænkning af CO2-udledningen og kompensation for den resterende CO2-generering. Det er derfor ikke tilstrækkeligt for virksomheder kun at producere CO2-neutralt. De skal aktivt arbejde på at minimere deres CO2-udledning

Et andet vigtigt begreb i denne sammenhæng er drivhusgasser. Det beskriver emissioner, som har direkte indflydelse på klimaændringerne. Hertil hører ud over CO2 gasser som metan, ozon eller svovlhexafluorid. Alle disse, undtagen CO2, omregnes til den såkaldte CO2-ækvivalent med henblik på bedre at kunne sammenligne miljøskadelighed.

Derudover kan emissioner af drivhusgasser inddeles i tre kategorier:

  1. Direkte emission af gasserne ved forbrænding i eget anlæg, f.eks. forbrændingsovne
  2. Emissioner, der hænger sammen med indkøbt energi, f.eks. brug af fjernvarme
  3. Indirekte emissioner, som f.eks. forretningsrejser

Alle tre kategorier findes i de fleste industrivirksomheder.

Effektiv trykluftforsyning til mindre CO2-udledning.
Trykluftforsyningens effektivitet er afgørende for CO2-udledningen.

Potentielle besparelser ved trykluftgenereringen

Omkring 85 % af de genererede drivhusgasser kan tilordnes energiproduktionen. Især virksomheder har derfor et stort ansvar for at reducere den samlede økonomiske CO2-udledning.

Det bringer os til spørgsmålet: Hvad kan du som virksomhed aktivt gøre? Du kan producere med økostrøm, strøm fra vedvarende energi, og gøre din produktionsproces mere energieffektiv. Ca. 10 % af industribehovet for strøm er der brug for til produktion af trykluft. Dermed gælder trykluften også som energibærer, som har betydeligt besparelsespotentiale. Det ligger bl.a. i at undgå lækager, en optimeret styring og regulering af behovet, anvendelse af kompressorspildvarmen eller anvendelse af det rigtige trykniveau. Især varmegenvindingen har en enorm indflydelse på effektivitetsniveauet. Trykluftgeneratorer omdanner den energi, som tilføres dem, næsten udelukkende til varme, hvoraf op til 96 % kan genvindes.

For dig som virksomhed er det vigtigt at lade din trykluftforsyning kontrollere og optimere med henblik på forbedringsmuligheder eller allerede fra starten at planlægge et tilsvarende effektivt trykluftanlæg iht. dine produktionsbetingelser. Hvis man sammenligner et ikke-optimeret trykluftsystem med et optimeret ved at lade dem køre under samme betingelser, reduceres CO2-udledningen med 73 % i forhold til den afstemte trykluftstation. Det svarer til 139,7 ton CO2. Trykluftforsyningens energieffektivitet spiller ikke kun en rolle ved emissionen af drivhusgasser, men også ved et anlægs livscyklusomkostninger, da energiomkostningerne med op til 70 % udgør den største andel af de samlede udgifter.

Effektive løsninger efter mål

Hos KAESER har vi sat energieffektivitet som højeste prioritet. Vejen til et effektivt anlæg begynder hos os med rådgivning og planlægning. Ved hjælp af vores processer ADA og KESS, som vi selv har udviklet, kan dit faktiske trykluftbehov, som det er nødvendigt i den daglige drift, måles præcist, og på baggrund af disse data udarbejdes der en løsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Ved hjælp af det effektive samspil mellem alle trykluftkomponenter kan dine energiomkostninger reduceres med op til 30 %.

30 % mindre energiforbrug med et komplet system fra KAESER.

Vores kompressorer har også teknisk innovative komponenter. På den måde kører vores skruekompressorer med en rotorprofil, SIGMA PROFIL, der er udviklet af KAESER-ingeniører. Det muliggør en energibesparelse på op til 15 % i forhold til almindelige profiler. Derudover har vores rotorer en ekstraordinær lang levetid. De er mere energieffektive og opfylder bæredygtighedsaspektet.

Hvis du kan reducere din CO2-udledning, hjælper du med at beskytte klimaet og forbedrer dit image, hvilket efterlader et godt indtryk hos kunderne, da emnet bliver mere og mere vigtigt. Derudover kan du udnytte regionale støttemuligheder. Kort sagt understøttes foranstaltninger, der øger energi- og ressourceeffektiviteten. Dertil hører f.eks. investeringer i udskiftning eller nyanskaffelse af højeffektive anlæg og aggregater, som f.eks. trykluftanlæg og overordnede styringer. Men der er også penge til foranstaltninger til at bruge spildvarmen. Hvis du er interesseret i støttemulighederne eller er usikker på, hvad du skal gøre ved ansøgningen, hjælper KAESER dig gerne.